wtorek, 26 czerwca 2012

Zapiekanka - wersja light

Kupiłam sobie w sobotę w Debenhams na wyprzedaży pojemniczki żaroodporne. 
I oczywiście, już w niedzielę musiałam ich użyć:-)
Wyszło super pysznie i dietetycznie :-)
Składniki na dwie porcje:
  1. Pokrojone mięso z piersi indyka 140g - 150kcal, węglowodanów nil
  2. Pokrojona chuda wieprzowina 120g - ok 210kcal, węglowodanów nil
  3. Cukinia 200g - 36 kcal, węglowodanów 6g
  4. Papryka 80g - 28kcal, węglowodanów 5.5g
  5. Pomidorki bez skórki 60g - 18kcal, węglowodanów 3.1g
  6. Chili marynowane w occie i winie - łyżeczka -ok 5kcal, węglowodanów 0.2g
  7. Ser żółty 40g, Leicester i Cheddar, ok 150kcal, węglowodanów 0.2g
  8. Sól, pieprz
  • Razem:
    • 597 kcal
    • Węglowodanów 15g
     
To dwie porcje, czyli jedna:
    • 298kcal
    • Węglowodanów 7.5g
Innymi słowy, zapiekanka być może i wygląda tucząco, ale jest całkiem dietetyczna. Ilościowo zawiera więcej warzyw niż mięsa. Gdybym nie liczyła węglowodanów to zjadłabym ją z ryżem. 
Jak przyrządzić: 
  • Wszystkie składniki poza serem wymieszać i włożyć do foremek, a foremki owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. 
  • Po półgodzinie usunąć folię, by mięso i warzywa odparowały nadmierną wilgoć i zrumieniły się
  • Po kilkunastu minutach posypać startym lub pokrojonym serem i piec  do rozpuszczenia. 
Jest baaardzo dobre, polecam i smacznego!

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I jest smaczne. Tylko koperku akurat nie miałam, bo ja to dodaję koperek do prawie wszystkiego:-)

      Usuń
  2. Wygląda całkiem fajnie .
    Sama bym się poczęstowała , ale za daleko :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najfajniejsze z tego są te pojemniczki - akurat jest danie na jeden raz, nie trzeba się zastanawiać jak to poporcjować, ani nic takiego :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Żadnego tłuszczu, mięso najchudsze z możliwych, sera niewiele - i oto dietetyczne danie, które nie wygląda dietetycznie:-)

      Usuń
    2. Wygląda baaardzo tucząco i baaardzo smacznie;-)I ma ser, który uwielbiam!

      Usuń
  4. mmmmmm pychotka, chyba już wiem co zrobię w niedzielę na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego! Zapiekanka z cukinią to bardzo fajne jedzonko :-)

      Usuń
    2. zdarzało mi się robić potrawy z cukinią, ale jeszcze nigdy takiej zapiekanki ...

      Usuń
  5. Ja też zaczęłam ograniczać te węglopotwory. Obaczym co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi przypasowało. Chudnę - to po pierwsze. A po drugie - moje ciśnienie obniżyło się, więc wszystko wskazuje na to że serducho też się mniej przeciąża.
      Chciałabym namówić mamę, by ograniczyła węglowodany, bo przy cukrzycy powinna, ale na razie trudno będzie, wystarczy chyba że rzuciła palenie:-)

      Usuń
  6. Wygląda cudownie! :) Ale mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń

oops...